Zirconiul în stomatologie. Lucrări dentare din zirconiu

Zirconiul în stomatologie. Lucrări dentare din zirconiu

Zirconiul este un material care a aparut recent si a REVOLUTIONAT stomatologia. Datorita proprietatilor exceptionale, acesta poate fi folosit in mai multe scopuri. Pentru prelucrare, este nevoie de sisteme computerizate extrem de sofisticate.
Zirconiul este un material ceramic de culoare alba care se prezinta sub forma de blocuri de diverse forme si marimi. In stomatologie nu se foloseste zirconiul pur, ci o combinatie chimica a acestuia numita oxid de zirconiu
Zirconiul este un tip de diamant sintetic,fiind singurul material ,aflat la ora actuala pe piata,din care se executa dinti perfecti,fara nici o diferenta de cei naturali.
Care sunt proprietatile zirconiului ?
 • Este extrem de rezistent si de dur. Este practic cel mai rezistent material folosit in stomatologie pana la aceasta ora.
 • Fiind o ceramica de culoare alba cu o transluciditate caracteristica, lucrarile pe baza de zirconiu vor avea o estetica deosebita pentru ca nu vor contine nici un fel de metal.
 • Ca si aurul, este extrem de biotolerabil, nu are efect alergic si, nefiind metal, nu corodeaza.
 • Fiind executate cu sisteme computerizate, lucrarile pe baza de zirconiu sunt de o precizie desavarsita.
 • . Atat materialul in sine cat si aparaturile necesare prelucrarii lui conduc la obtinerea unui cost final mai ridicat.
Utilizarile zirconiului in stomatologie
 • Scheletul de sustinere al lucrarilor ceramice
Aproape orice tip de lucrare protetica poate fi construita din ceramica pe suport de zirconiu. Structurile sunt extrem de rezistente si durabile iar estetica unor asemenea restaurari este deosebita.
In asemenea situatii, peste scheletul de zirconiu vor fi aplicate mai multe straturi de ceramica dentara, aspect ce va desavarsi estetica lucrarii.
 • Lucrari protetice integral din zirconiu
Legatura care se formeaza intre zirconiu si ceramica este foarte puternica. Dar coroanele sau puntile dentare pot fi construite in intregime din zirconiu fara strat de ceramica deasupra.
Restaurarile din zirconiu integral (monolithice)vor avea o culoare alba si sunt indicate mai ales in zonele din spate ale cavitatii bucale unde fortele masticatorii sunt extrem de puternice.
 • Implanturi dentare
In mod normal, implanturile dentare sunt fabricate din titan. Uneori, bontul artificial al implantului poate fi confectionat din zirconiu. Pentru a obtine cele mai bune rezultate estetice, se recomanda ca peste implanturile dentare din zirconiu sa se execute lucrari protetice tot pe baza de zirconiu.
Prelucrarea zirconiului
Zirconiu se prelucreaza exclusiv prin frezare computerizata, fiind necesare aparate sofisticate de o inalta precizie. Etapele realizarii scheletului de zirconiu implica mult mai putin participarea tehnicianului dentar, majoritatea fazelor realizandu-se cu ajutorul sistemelor computerizate si automatizate.Modul de realizare a zirconiului a fost imprumutat din industria aerospatiala,unde acest material este folosit in realizarea unor componente ale navelor spatiale,care necesita o structura de rezistenta deosebita,datorita conditiilor dure din spatiul extraatmosferic.
Sistemele CAD/CAM
Sunt sisteme extrem de evoluate cu ajutorul carora se pot realiza atat lucrari de zirconiu cat si lucrari integral ceramice (fatete, inlay-uri, coroane etc). Sunt formate, in mare, din 3 parti.
 • Scanerul
Scanerul este un sistem computerizat care realizeaza imagini 3D ale amprentei dentare sau ale modelului de gips. Imaginea astfel obtinuta se numeste amprenta digitala.Viitoarea lucrare protetica este realizata cu ajutorul sistemului CAD(computer aided design),care este un program de design virtual,adaptat din industrie pentru stomatologie.
Dupa inregistrarea acestor imagini, calculatorul poate proiecta o mare varietate de lucrari dentare: coroane unice, punti dentare, incrustatii, fatete etc. Aparatul foloseste o tehnologie asemanatoare cu cea din industria spatiala si aeronautica.
Precizia proiectarii este extrem de ridicata, sistemul avand o marja de eroare de sub 4 microni. Dupa proiectare, computerul trimite datele, masinii de frezat
 • Masina de frezat
Masina de frezat este sistemul care executa frezarea blocurilor de zirconiu conform informatiilor primite de la computer. Foloseste freze speciale cu o precizie desavarsita.Masina de frezat este complet automatizata,schimburile de freze pentru prelucrare,realizandu-se automat in timpul procesului de frezare,datorita magaziei de freze cu care este dotata masina de frezat.
Masina de frezat functioneaza pe baza unor strategii si algoritmi de frezare,care sunt transmisi online in programul de frezare CAM (computer aided manufacturing),din calculatorul unde s-a proiectat lucrarea protetica.
. Cuptorul de sinterizare
Cuptorul de sinterizare este aparatul unde lucrarea de zirconiu este sinterizata la temperaturi de 1500 grade C timp de 6-18 ore,pentru realizarea duritatii si transluciditatii zirconiului.
Etapele confectionarii scheletului de zirconiu
 • Dupa incheierea prepararii dintilor prin slefuire, se ia amprenta totala a arcadelor dentare.
Exista si posibilitate efectuarii unei amprente digitale cu ajutorul camerei intraorale. Aceasta metoda este mult mai bine tolerata de catre pacienti si se foloseste pe scara larga in ultimul timp. Amprenta digitala poate fi transmisa direct calculatorului.
 • Daca nu s-a folosit amprenta digitala, se toarna modelele de gips, apoi se plaseaza modelele sau amprenta in scanerul computerizat. Acesta va crea o imagine tridimensionala a cazului protetic.
 • Se introduc datele specifice cazului clinic in calculator. Acesta va proiecta lucrarea si va trimite informatiile masinii de frezat.
 • Masina de frezat va executa scheletul lucrarii taind din blocurile de zirconiu. Precizia este extraordinara(sub 4 microni).
 • Dupa frezare, scheletul de zirconiu se introduce intr-un cuptor special la temperaturi de peste 1500 grade Celsius timp de 6-18 ore. Aceasta operatiune se numeste sinterizare si are scopul de a creste rezistenta zirconiului la rupere, tractiune si a transluciditatii.
Dupa finalizare, scheletul se trimite la cabinetul stomatologic pentru proba. Daca lucrarile vor fi realizate integral din zirconiu, sistemul CAD/CAM va fi programat in executia definitiva a lucrarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.