TRATAMENTE NATURISTE în urgențele stomatologice, sfaturi medicale-naturiste

TRATAMENTE NATURISTE în urgențele stomatologice, sfaturi medicale-naturiste

Urgente stomatologice – ce facem in cazul durerilor de dinti, pana sa ajungem la stomatolog

Avand in vedere ordonanta militara aprobata in contextul pandemiei COVID-19, activitatea cabinetelor stomatologice este temporar suspendata. Dorim sa aducem prin acest articol cateva clarificari asupra termenului de urgente dentare, precum si o serie de sfaturi simple pentru a evita complicatiile dentare in aceasta perioada.

Urgentele stomatologice sunt probleme medicale destul de serioase si in momentele in care deplasarea la un cabinet stomatologic nu poate fi facuta rapid, putem sa aplicam cateva masuri acasa.

Ce urgente stomatologice pot sa apara?

Intr-o forma simplista si non-tehnica, sunt considerate urgente dentare urmatoarele: durerea, sangerarea, fracturile.

Le vom detalia pe fiecare in parte:

Durerea de dinti

Durerea dentara este un simptom care provine din cauza inflamatiei nervului din dinte, a infectiei de la varful radacinii dentare, de la gingia si ligamentele parodontale care sustin dintele in os sau de la un molar de minte care incearca sa creasca. In functie de unde provine aceasta durere si tratamentul este diferit.

Inflamatia nervului

Daca durerea este vie, foarte puternica si se duce catre ureche sau tampla, ne duce cu gandul catre o infectare si o inflamatie a nervului. In prima faza aici vor avea succes antiinflamatoarele bazate pe ibuprofen sau similar si pacetamolul.

Pe langa antiinflamatoarele de sinteza o alternativa pe care v-o recomandam sunt antiinflamatoare de provenienta naturala:

  • extract din scoarta de salcie, macerat glicero-alcooli 25 picaturi + extract din muguri de lemn cainesc 25 picaturi + extract din muguri de arin negru 25 picaturi + 25 picaturi extract de muguri de coacaz negru MG=D1.

Acestea se pun in 100 ml apa si, din aceasta combinatie, se bea din 15 in 15 minute pe toata durata fazei acute/dureroase.

Ulterior, pentru aproximativ 21 de zile, se continua tratamentul cu aceste produse astfel: coacaz negru si lemn cainesc dimineata, arin negru si scoarta de salcie seara.

Uleiul esential de copaiba este un antiinflamator si un antialgic (antidurere) foarte eficient.

Se beau 5 picaturi cu 1 lingurita de miere sau 5 picaturi ulei de masline si pus in capsula vegetala (se administreaza la 8 ore). Suplimentar se poate utiliza si propolisul care, prin flavonoidele din compozitia sa are  efectul antiinflamator. De asemenea, se pot aplica 2 picături de ulei esential de lavanda pe talpa pentru efectul relaxant, antiinflamator și antifebril.

Incercati un masaj cu gheata astfel:infasurati un cub de gheata intr-un prosop sau batista si masati cu el zona in forma e V in care se intalnesc oasele degetului mare si aratatorului.Mentineti cubul de gheata pe zona respectiva intre 5-7 minute.In mod uimitor,aceasta metoda poate calma durerea de dinti.

La fel, dintele bolnav se poate trata cu gheata asa cum se trateaza o contuzie.Se pune niste gheata intr-o punga mica de plastic si se tine pe obraz in partea cu dintele bolnav 15 min.,de 3-4 ori pe zi.

Ulterior cand inflamatia cuprinde tot dintele si ajunge spre varful radacinii, dintele va durea cand il atingeti, iar antiinflamatoarele nu isi vor mai face efectul. Aceasta poate fi considerata o urgenta medicala si este necesara deplasarea catre un cabinet stomatologic de urgenta.

 

Abcesul dentar

Cand infectia este la varful radacinii dintele doare foarte tare cand muscati sau il atingeti si incepe sa se formeze abcesul dentar.

Alternativ se poate folosi ulei esential de cuisoare si arbore de ceai, care se  va pune in capsula vegetala 3 pic din fiecare impreuna cu ulei gras. Acesta se ia la 8 ore impreuna cu antibiotic (ex. augmentin de 800 mg,cate o pastila  la 12 h) timp de 7-10 zile.

Se administreaza la 1 ora dupa masa. Uleiurile esentiale au avantajul ca pot strapunge membrana bacteriilor si distrug compusii intracelulari, datorita caracterului lor lipofil.

Propolisul brut (cat un bob de mazare) mestecat cel putin 30 minute si inghitit apoi cu seminte de floarea soarelui are efect antiinflamator si antibiotic; pentru efect antibiotic tinctura de propolis in concentratie de 30% se administreaza cate 5 pic/kg corp / zi; doza zilnica de 5 pic/ kg corp se imparte in 3 prize luate la 8 ore cu paine sau miere; se administreaza timp de 10 zile si are  de asemenea efect de calmare a durerilor. Atentie sa nu aveti alergie la propolis.

Durerea gingivala

Durerea din gingie este in general una de mai mica intesitate decat cea din nerv si umflatura este aproape de coroana dintelui. Puteti administra tratamentul de la abcesul dentar, completat pe cat posibil cu o igenizare foarte buna a gurii si aplicarea local, pe gingie a tincturii de propolis si a gelului cu clorhexidina, salvie.

Durerea generate de eruptia molarului de minte (pericoronarite)

Cand durerea dentara provine de la molarul de minte care vrea sa creasca, luati tratamentul descris mai sus. In aceasta situatie o curatare in jet puternic reduce inflamatia; cei care au dus bucal ii rog sa centreze dusul cu apa de gura in aceea regiune si sa foloseasca viteza maxima. Daca nu aveti dus si dispuneti de o seringa, o umpleti cu apa de gura, apa oxigenata, rupeti varful acului si spalati cu jet in spate, la molarul de minte.

Suplimentar si utilizabil pentru toate tipurile de dureri dentare mentionate, dar mai ales pentru abces si durere gingivala, pentru a muta congestia (cantitatea mare de sange acumulata) de la nivelul fetei, stati cu picoarele in apa cat mai calda cu sare.

De asemenea,este recomandat sa folositi tinctura de radacina de echinaceea.Luati o lingurita si clatiti in jurul dintelui bolnav apoi inghititi.Repetati procedeul de patru ori pe zi.

Descris uneori ca un efect miraculos,va incepe sa aiba efect in aproximativ o zi de la inceperea tratamentului.

Acupunctura si presopunctura in urgente stomatologice generate de durerile de dinti

De asemenea exista puncte de acupunctura si presopunctura care, daca sunt stimulate prin apasare, pot reduce durerea. Cele pe care le recomandam pentru durerile dentare sunt:

  • ST4 localizat la 0,4 cm lateral de coltul gurii
  • ST6 localizat pe fata externa a unghiului mandibulei
  • ST7 localizat la 0,5 cm anterior de orificiul urechii
  • ST44 localizat pe laba piciorlui imediat sub degetul 3
  • IG4 se gaseste pe dosul palmei intre degetul mare si aratator.

Meridianul stomac – punctele 4,6,7

Meridianul stomac – punctul 44

Meridianul intestin gros – punctul 4

De asemenea,  se poaţe încerca o tehnică de presopunctură care aplicată corect are efect în majoritatea cazurilor. Folosindu-te de degetul mare, apasă punctul de pe dosul mâinii stângi unde se întâlnesc degetul mare şi arătătorul. Aplică presiune în acest loc timp de două minute şi astfel vei ajuta la declanşarea eliberării de endorfine, aşa-numiţii “hormoni ai plăcerii” din creier, care vor ameliora senzaţia de durere.

Urgente stomatologice – Sangerarea dintilor

Cauzele sangerarii dentare pot fi multiple. Pentru sangerarea provenita dupa o extractie recenta cel mai bine este sa contactati medicul si sa mergeti de urgenta la cabinet.

In rest, daca este o sangerare usoara din gingie, va recomandam sa clatiti gura cu ceai de tataneasa (nu inghititi), sau tinctura de tataneasa, 30 pic la 50 ml apa.

Vitamina K (vezi Vitamin K) ajuta de asemenea la oprirea sangerarii. Aceasta se gaseste in: urzici, frunze verzi, morcov, varza, tarate. Atentie: varza in exces este toxica pentru ficat.

Fracturile dentare

Fracturile dintilor, daca nu ajung la nerv, pot astepta refacerea tesutului coronar distrus. Daca au ajuns la nerv recomandam indepartarea acestuia in cabinetul stomatologic. Daca nu reusiti sa ajungeti se aplica tratamentul de la punctul 1. Fracturile de maxilar se rezolva exclusiv intr-o unitate medicala  maxilo-faciala.

Cum poti preveni urgentele stomatologice?

Daca aveti sau nu urgente stomatologice, cea mai importanta este preventiaPeriajul dentar corect este primul lucru pe care trebuie sa il faceti cel putin dimineata si seara.

Dimineata, dupa periaj, luati o lingurita cu ulei de cocos, sau masline, sau floarea soarelui si plimbati-o cat mai mult prin gura. Apoi aruncati. Are rolul sa scoata toxinele din organism si sa alcalinizeaza cavitatea bucala.

Dupa mese mestecati cateva cuisoare. Atentie → acestea sunt contraindicate gravidelor si pacientilor care iau anticoagulante, deoarece maresc fluiditatea sangelui. De asemenea, utilizarea produselor si substantelor recomandate, trebuie sa tina cont de sensibilitatea de tip alergic a dvs.

Pentru eliminarea reaparitiei durerii si tratarea infectiei, dupa ce vor fi eliminate restrictiile impuse de autoritati in contextul COVID-19, este obligatoriu sa mergeti la medicul stomatolog.

Este necesar sa constientizati cat de importanta este preventia, igiena personala si atentia pentru corpul dvs.

Sa va fie de folos!

Royal Dentis Team