Pentru  stabilirea unui diagnostic corect, clinica noastră dispune de un aparat de radiologie dentară. Am considerat absolut necesar această investiție atât pentru completarea actului medical, cât și pentru a veni în sprijinul pacienților care nu sunt astfel nevoiți să se deplaseze pentru realizarea unor radiografii.

Aparatele radiologice sunt de ultimă generație, fiind o aparatură digitală ale cărei principale beneficii sunt:

  •     reducerea cu până la 80%-85% a dozelor de radiație comparativ cu sistemul clasic de radiografie;
  •     timp de expunere mai scurt;
  •     obținerea de informații în timp real
  •     prelucrarea și arhivarea imaginii obținute;

Posibilitatea prelucrării imaginii pe calculator este unul dintre avantajele pe care radiografia digitală le are asupra radiografiei convenționale. Producătorii includ în software-ul programelor o gamă diversificată de metode de procesare, printre care: modificarea contrastului, inversarea tonurilor de gri, colorarea artificială, realizarea de măsurători etc. Aceast lucru însemnând ca pe radiografiile digitale, medicul poate identifica informații care nu ar fi fost vizibile pe radiografie clasică.

Radiografia  retroalveolară poate vizualiza 2-3 elemente dentare și oferă detalii nedecelabile la examenul clinic, cum ar fi afecțiuni parodontale, leziuni carioase în stadii incipiente, recidive ale cariilor, prezența cariilor secundare marginale, chisturi, granuloame, fracturi.

DOZE DE RADIAȚII

Unitatea de masură pentru dozele de radiații care ajung în organism este « milisievert » (mSv). Experţii Colegiului American de Radiologie și ai Societății de Radiologie din America de Nord apreciază ca doza maximă admisă de radiații acumulate pe durata unui an nu trebuie să depașească 20 mSv. Dintre toate investigațiile cu Raze X, radiografia dentară este cel mai puțin iradiantă, doza de radiații emise fiind de numai 0,02 mSv.

Sursa de radiații               Doza

Radiografie dentară        0,02 mSv

Mamografie                     1-2 mSv

CT toracic sau pelvis       4-8 mSv

CT complet                      10-12 mSv

Radiații din mediu           3mSv/an

* Doza maximă admisă: 20 mSv/an

Sursa: American College of Radiology, Radiological Society of North America, American Association of Physical Medicine.