Pentru multe persoane, protezele dentare fac parte din viaţa lor, iar dacă vi s-a recomandat să luați în considerare purtarea unei proteze dentare, ei bine trebuie se știți, că nu sunteți singura persoană în această situaţie. Sute de milioane de oameni poartă proteză dentară, aceasta ajutându-i să mănânce, să vorbească şi să zâmbească plini de încredere în fiecare zi.

Între vizitele la dentist şi timpul necesar pentru a vă acomoda cu proteza dentară, dacă ştiti la ce anume să vă aştepţati pe parcursul procesului, veți putea să vă eliberați de orice  grijă care vă apasă. Vă prezentăm un ghid care să vă ajute la purtarea protezei dentare:

Realizarea și adaptarea protezei dentare:

În procesul de realizare și adaptare a protezei dentare, treceți prin următoarele etape:

  1. Îndepărtarea dinţilor bolnavi și a rădăcinilor existente pe câmpul protetic.
  2. Amprentarea: vi se va lua amprenta într-o lingură standard metalică sau de plastic, cu un material de amprentă din clasa alginatelor pentru confecționarea lingurii individuale, o portamprentă mult mai fidelă cu câmpul protetic .
  3. Amprentarea cu lingura individuală, amprenta care va detalia câmpul protetic și după care se va realiza viitoarea proteză

Se ia „mușcătura” cu ajutorul șabloanelor de ocluzie, pentru înregistrarea rapoartelor de ocluzie în vederea montării dinților.

  1. Se face proba machetei protezei, unde pacientul vede mărimea, culoarea dinților precum și rapoartele de ocluzie și iși dă acceptul pentru finalizarea protezei
  2. Inserarea protezei în cavitatea bucală și primirea instrucțiunilor.

Adaptarea la noua proteză dentară

Odată fixată proteza dentară, la început veți avea o uşoară senzaţie de disconfort. Acest lucru este însă normal, iar curând gura, limba şi musculatura facială se vor adapta la noua proteză. Sarcinile cotidiene precum mâncatul şi vorbitul vor necesita o perioadă de antrenament. Luați lucrurile pas cu pas şi foarte curând veți redeveni dumneavoastră însivă. Dentistul te poate sfătui cu privire la alegerea produselor – precum creme adezive și soluţii de curăţare pentru protezele dentare – care te vor ajuta să ai mult mai multă încredere în tine atunci când porţi noua proteză dentară.

Cât durează până ai noua proteza dentară?

Este posibil să nu treacă mai mult de câteva luni între prima programare la medic şi momentul în care vei simţi că te-ai acomodat pe deplin cu noua proteză. Este de aşteptat că va fi nevoie de patru sau cinci programări la dentist într-o perioadă de trei până la şase săptămâni, dar acest lucru variază de la o persoană la alta.

Programându-vă periodic la dentist după montarea protezei, vă va ajuta să vă asigurați că proteza dumneavoastră se menţine într-o stare bună, împreună cu întreaga cavitate bucală.

Inserarea unei proteze oferă o mulţime de beneficii, iar procesul nu este atât de complicat pe cât vă puteți imagina. Odată inserată noua proteză dentară, sunteți gata să vă bucurați de toate plăcerile vieții.

Royal Dentis Team