Boala parodontală, cunoscută sub denumirea populară de „paradontoză”, reprezintă inflamația cronică a țesuturilor care susțin dinții în os. Este o afecțiune periculoasă, întrucât dacă semnele ei sunt ignorate, se poate ajunge la pierderea dinților. Principala ei cauză o reprezintă activitatea agresivă a bacteriilor conținute în placa și tartrul ce acoperă suprafețele dentare. Sunt vinovați factorul genetic, stresul și fumatul.

Când ar trebui sa ne îngrijorăm

Sângerarea este primul semn al unei nereguli la nivelul gingiilor. Apare frecvent la periaj, masticație, sau în cazurile mai grave, chiar spontan. Din păcate, de cele mai multe ori este ignorat, permințând astfel avansarea bolii parodontale. Nu ignorați nici gingiile de un roșu aprins sau violaceu.

Dacă observați retragerea gingiilor, cu „dezvelirea” dinților sau „alungirea” acestora, nu întârziați să vă prezentați la medicul specialist PARODONTOLOG!

Daca simțiți un miros neplăcut la nivelul cavității bucale, pe care nu îl putem îndepărta prin spălarea dinților sau clătirii frecvente cu apă de gură, acesta este un alt motiv pentru a consulta medicul specialist. Halena fetidă provine de la conținutul pungilor parodontale. Odată îndepărtat acesta, va dispărea și mirosul neplăcut.

Un alt semnal de alarmă este reprezentat de mobilitatea dinților. Dacă se ajunge până aici înseamnă că suportul osos s-a diminuat cantitativ și afecțiunea parodontală de care suferiți a avansat.

Nu ignorați nici migrarea dinților frontali deoarece și acest aspect poate ascunde parodontopatia.

Pacientul trebuie să înțeleagă importanța unei igiene impecabile. Medicul parodontolog poate ajuta la stoparea evoluției bolii parodontale, dar numai cu cooperarea riguroasă a pacientului. Orice tratament începe cu igienizarea cavității bucale (detartraj, periaj și airflow).

RETRACȚIA GINGIVALĂ

Retracția gingivală reprezintă expunerea rădăcinilor dentare prin migrarea marginii gingiei către apexul dintelui (partea terminală a rădăcinii). Se întâmplă mai ales după vârsta de 40 de ani, și poate fi un fenomen izolat, localizat, sau poate afecta întreaga dantură, având o cauză generală. Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt multiple:

Boala parodontală, cel mai des incriminată, determină retracția generalizată a gingiilor, prin scăderea suportului osos care susține gingia; anvergura retracției este în legatură directă cu gravitatea afecțiunii parodontale;

Acumularea tartrului și plăcii bacteriene induce activarea mecanismului de apărare al gingiei – retragerea, inflamarea și sângerarea acesteia;

De cele mai multe ori pacienții ajung la medicul specialist parodontolog din cauza nemulțumirii estetice cauzată de aceste retracții gingivale: dinții par mai alungiți, cu spații între ei (din cauza retragerii papilelor interdentare), este vizibilă diferența de culoare dintre smalț și cement, acesta din urmă fiind gălbui. De asemenea, pot apărea cavități sau carii pe partea radiculară. Sau pacientul poate acuza dureri la contactul zonei respective cu băuturi sau alimente reci, dulci, acre sau condimentate.

Tratamentul retracțiilor gingivale variază în funcție de cauza acestora. O igiena bucală impecabilă este primul pas spre vindecare: aceasta este realizată mai întâi de medic (prin detartraj, periaj profesional) și pastrată de pacient. El trebuie să își însușească tehnica corectă a periajului, a folosirii aței dentare sau a altor mijloace auxiliare de igienizare, astfel incât sa nu iși auto-inducă leziuni sau să și le agraveze pe cele prezente.

In cazul sensibilității dintilor, există paste desensibilizanțe care împiedică transmiterea stimulilor către nerv și astfel indepărtează durerea.