Igienizarea dentară profesională este o manoperă foarte importantă recomandată fiecărui pacient înca de la prima vizită la medicul stomatolog și se execută de preferință de două ori pe an. Igienizarea profesională se poate realiza doar într-un cabinet de medicină dentară care să dețină toate instrumentele necesare (aparat cu ultrasunete, periuța și pasta specială pentru periaj). Pentru o curățare impecabilă și completă se recomandă și air flow-ul (unde se folosește o substanță pe bază de bicarbonat de sodiu care are rolul de a asigura o curățare intensă a zonelor mai greu accesibile ale dinților (precum șanturile acestora). În plus acesta are rolul de a îndepărta petele și colorațiile de la nivelul suprafeței dentare ce nu pot fi îndepărtate în urma detartrajului.

Tartrul este placa dentară mineralizata. Periajul dentar este foarte important deoarece prin îndepartarea acestei pelicule permite elementelor de remineralizare din salivă să producă acțiuni reparatorii la nivelul smalțului dentar. Indiferent de elementele comerciale (periuța sau pasta de dinți folosite) cel mai important este îndepărtarea acestei pelicule. In timp, placa dentară sub acțiunea anumitor tipuri de bacterii din cavitatea bucală se poate mineraliza formându-se astfel tartrul dentar cu localizarea atât supra cât și subgingival. Acest tartru nu se poate îndepărta decât cu ajutorul unei igienizări profesionale realizate în cabinetul stomatologic.  Detartrajul asociat cu periajul și air-flow-ul reprezintă măsura cea mai importantă de prevenire a leziunilor carioase și a bolii parodontale care în timp pot duce la pierderea dinților.

CUM SE POATE PREVENI APARAȚIA PLĂCII BACTERIENE

  • la 6 luni trebuie făcută o igienizare profesională și un control de rutină
  • dinții trebuie periati de două ori pe zi timp de cel puțin două minute
  •  folosește ața dentară pentru a elimina resturile

Pentru ca dantura noastră să fie puternică există substanțe care întăresc dinții. Această manoperă se numește fluorizare și ajută la sănătatea dinților.