Cum să ne îngrijim corect dinții?

Cum să ne îngrijim corect dinții?

Ideal ar fi să ne spălăm pe dinți după fiecare masă, rezonabil ar fi să ne spălăm pe dinți de 2 ori pe zi: dimineața și seara înainte de culcare. Este foarte important să cunoaștem tehnica unui periaj corect. Un periaj corect durează cel puţin două minute!

Majoritatea adulţilor nu respectă acest timp. Pentru a vă da seama cât durează periajul, puteți folosiţi un cronometru sau o clepsidră. Pentru un periaj corect, folosiţi mişcări scurte, uşoare, cu mare atenţie la joncţiunea dentogingivală, la dinţii din spate şi la zonele din jurul obturaţiilor, coroanelor şi altor lucrări dentare.

Concentraţi-vă pe fiecare zonă de periaj, urmărind etapele:

  • Așează periuța de-a lungul marginii gingiei în unghi de 45 de grade. Periuța să atingă atât dinții, cât și gingia.
  • Oprește-te asupra unui grup de 2-3 dinți. Vibrează ușor periuța. Apoi „mătură” suprafețele dinților dinspre gingie înspre marginea liberă a dinților.
  • Așează periuța pe fața orală(dinspre limbă) a dinților și curăță dinții prin aceeași mișcare ca și în exterior.
  • Pentru fața orală a incisivilor, periuța trebuie asezată vertical. Din nou „mătură” dinspre gingie înspre marginea liberă a dintelui.
  • Și în final, se perie fața cu care dinții mușcă (numită suprafață ocluzală), atât la maxilar, cât și la mandibulă, prin ușoare mișcări circulare. Nu uita să cureți limba dinspre interior spre exterior, pentru a îndeparta bacteriile depuse pe suprafața ei

Recomandări :

  • Sunt recomandate periuţe cu peri moi pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare dintre dinţi și periuţele cu capul mic, pentru că pot să ajungă mai bine în toate zonele cavităţii bucale, inclusiv la dinţii din spate.
  • Periuţa de dinţi trebuie schimbată când începe să se uzeze , cel puţin o dată la trei luni.
  • Pentru întărirea smalțului dentar, este esential să folosești o pastă de dinți cu fluor. Pastele de dinți pentru adulți nu trebuie să aibă în compoziție mai mult de 15% fluor, iar cele pentru copii, cel mult 0,03% fluor. Așadar, e bine ca adulții și copiii să aibă paste de dinți separate.
  • În prezent există o mare varietate de paste de dinţi, speciale pentru anumite afecţiuni, gingivită, tartru, discromie şi sensibilitate dentară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.