Ideal ar fi să ne spălăm pe dinți după fiecare masă, rezonabil ar fi să ne spălăm pe dinți de 2 ori pe zi: dimineața și seara înainte de culcare. Este foarte important să cunoaștem tehnica unui periaj corect. Un periaj corect durează cel puţin două minute!
Majoritatea adulţilor nu respectă acest timp. Pentru a vă da seama cât durează periajul, puteți folosiţi un cronometru sau o clepsidră. Pentru un periaj corect, folosiţi mişcări scurte, uşoare, cu mare atenţie la joncţiunea dentogingivală, la dinţii din spate şi la zonele din jurul obturaţiilor, coroanelor şi altor lucrări dentare.
Concentraţi-vă pe fiecare zonă de periaj, urmărind etapele:
- Așează periuța de-a lungul marginii gingiei în unghi de 45 de grade. Periuța să atingă atât dinții, cât și gingia.
- Oprește-te asupra unui grup de 2-3 dinți. Vibrează ușor periuța. Apoi „mătură” suprafețele dinților dinspre gingie înspre marginea liberă a dinților.
- Așează periuța pe fața orală(dinspre limbă) a dinților și curăță dinții prin aceeași mișcare ca și în exterior.
- Pentru fața orală a incisivilor, periuța trebuie asezată vertical. Din nou „mătură” dinspre gingie înspre marginea liberă a dintelui.
- Și în final, se perie fața cu care dinții mușcă (numită suprafață ocluzală), atât la maxilar, cât și la mandibulă, prin ușoare mișcări circulare. Nu uita să cureți limba dinspre interior spre exterior, pentru a îndeparta bacteriile depuse pe suprafața ei
Recomandări :
- Sunt recomandate periuţe cu peri moi pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare dintre dinţi și periuţele cu capul mic, pentru că pot să ajungă mai bine în toate zonele cavităţii bucale, inclusiv la dinţii din spate.
- Periuţa de dinţi trebuie schimbată când începe să se uzeze , cel puţin o dată la trei luni.
- Pentru întărirea smalțului dentar, este esential să folosești o pastă de dinți cu fluor. Pastele de dinți pentru adulți nu trebuie să aibă în compoziție mai mult de 15% fluor, iar cele pentru copii, cel mult 0,03% fluor. Așadar, e bine ca adulții și copiii să aibă paste de dinți separate.
- În prezent există o mare varietate de paste de dinţi, speciale pentru anumite afecţiuni, gingivită, tartru, discromie şi sensibilitate dentară.
Leave a Reply