Coroana metalo-ceramică
În cabinetul nostru se execută lucrări metalo-ceramice, la cele mai înalte standarde de calitate, datorită aparatului automat de turnare a metalului în vid, Trystolit și arderea ceramicii iîn cuptorul Ivoclar Programat EP 5010, liderul mondial al cuptoarelor pentru ars porțelanul.
Porțelanul dentar este cea mai bună alegere pe care o poate face un pacient în cazul unei lucrări dentare, fie că este vorba de o restaurare redusă fie de o punte dentară extinsă.
Calitățile porțelanului sunt net superioare oricărui alt material fizionomic folosit în stomatologie, fiind singurul care are atât o estetică deosebită (gama mare de culori, transluciditate apropiată de cea a dinților naturali) cât și o rezistență excelentă la masticație.
Porțelanul se poate folosi pentru orice tip de restaurări dentare: coroane dentare, punți reduse sau extinse, precum și în toată gamă de lucrări pe implanturi.
Lucrările dentare metalo-ceramice au o vastă aplicabilitate în stomatologie. Coroana metalo-ceramică și puntea metalo-ceramică sunt alcătuite dintr-un schelet metalic de susținere peste care se ard mai multe straturi de ceramică dentară.
Scheletul metalic poate fi din Cr-Ni sau Cr-Co
Acesta asigură rezistența întregii lucrări protetice, având o grosime de 0,2-0,4 mm, pe acest suport se construiește din mase ceramice (Noritake,Vita) viitoarea piesă protetică.
Aliajul metalic folosit este specific pentru lucrările ceramice având coeficientul de contracție asemănător cu masa ceramică folosită pentru placarea scheletului. Compoziția acestuia permite realizarea unei conexiuni chimice puternice cu stratul de ceramică. În timpul arderii, aceste aliaje eliberează la suprafață un strat de oxizi . Acest strat de oxizi se întrepătrunde cu moleculele de ceramică rezultând o legatură chimică rezistentă,care ține „lipită”ceramica de metal.
Este unul dintre cele mai importante avantaje ale lucrărilor metalo ceramice în comparație cu cele metalo acrilice și metalo-compozite. Legăturile dintre scheletul metalic și compozit respectiv acrilat sunt strict mecanice, având o rezistență net inferioară.
Calitatea dar și prețul unei lucrări depinde în mare parte de aliajele metalice folosite pentru confecționarea scheletului. Aliajele pe care se poate arde ceramică pot fi metale nenobile(Cr-Co,Cr-Ni) și metale nobile (Au în aliaj cu platină)
Cele mai folosite metale în acest scop sunt: cromul, nichelul, aluminiul, cobaltul sau fierul. Cu toate că nu au proprietățile metalelor nobile, lucrările metalo-ceramice cu schelet „nenobil” au o rezistență și o estetică bună, durată de viață acceptabilă iar prețul este rezonabil.
Se pot executa lucrări dentare diverse (coroane, punți, lucrări pe implanturi) deși este preferabil ca aceste aliaje să nu fie folosite dacă pretențiile estetice sau funcționale sunt mari.
Royal Dentis Team