Chirurgia orală şi maxilo-facială cuprinde tratamentul chirurgical al părţilor moi cervico-faciale, al oaselor craniului visceral, al glandelor salivare, articulaţiei temporomandibulare, diformităţilor şi malformaţiilor cranio-faciale, plastia reconstructivă în sfera orală şi maxilo-facială şi tratamentul chirurgical al afecţiunilor dento-parodontale.

Specialitatea cuprinde 2 părți:

  1. Chirurgia maxilo-facială – ce presupune intervenții de mare amploare, făcute doar în urma unei internări (este nevoie de spitalizare) unde asistența permanentă este obligatorie după realizarea intervenției necesare și
  2. Chirurgia dento-alveolară– ce cuprinde intervenții realizate în mod curent într-o clinică stomatologică, sub anestezie loco-regională. În această categorie putem regăsi:
  • EXTRACȚIA DENTARĂ NECHIRUGICALĂ (simplă) – prin care se extrage un dinte bolnav, ce nu mai poate fi tratat prin nicio metodă conservatoare.
  • EXTRACȚIA DENTARĂ CHIRURGICALĂ

Dupa extractia, unui dinte, în locul rămas se va forma un cheag de sânge care va ajuta la vindecarea osului și a gingiei. Pentru a opri sângerarea, a preveni infecția și a proteja acest cheag, peste rană se vor aplica comprese care se îndepărtează în maxim o oră de la extracție. De asemenea trebuie urmate cu strictețe indicațiile post extracționale indicate de către medicul chirurg.